[lfs-support] usb mouse connects=disconnects repeatedly

Martins Gulbis lfs at tentyten.com
Sun Mar 11 07:32:43 PDT 2012


I just finished getting my LFS 7.0 system to finally boot ok.   However 
the usb mouse I have connected seems to be constantly disconnecting and 
reconnecting after the system boots, filling the screen constantly 
connect/disconnect messages like the following :

[   61.704062] hub 2-0:1.0: state 7 ports 2 chg 0000 evt 0004
[   61.704081] uhci_hcd 0000:00:1d.0: port 2 portsc 008a,00
[   61.704095] hub 2-0:1.0: port 2, status 0100, change 0003, 12 Mb/s
[   61.704102] usb 2-2: USB disconnect, device number 2
[   61.704192] usb 2-2: unregistering device
[   61.704197] usb 2-2: unregistering interface 2-2:1.0
[   61.707543] usb 2-2: usb_disable_device nuking all URBs
[   61.813039] hub 2-0:1.0: debounce: port 2: total 100ms stable 100ms status 0x100
[   62.854342] hub 1-0:1.0: state 7 ports 6 chg 0000 evt 0004
[   62.854362] ehci_hcd 0000:00:1d.7: GetStatus port:2 status 001403 0  ACK POWER sig=k CSC CONNECT
[   62.854377] hub 1-0:1.0: port 2, status 0501, change 0001, 480 Mb/s
[   62.954027] usb usb2: suspend_rh (auto-stop)
[   62.958054] hub 1-0:1.0: debounce: port 2: total 100ms stable 100ms status 0x501
[   62.958078] ehci_hcd 0000:00:1d.7: port 2 low speed -->  companion
[   62.958111] usb usb2: wakeup_rh (auto-start)
[   63.009045] ehci_hcd 0000:00:1d.7: GetStatus port:2 status 003002 0  ACK POWER OWNER sig=se0 CSC
[   63.009084] hub 2-0:1.0: state 7 ports 2 chg 0000 evt 0004
[   63.009094] uhci_hcd 0000:00:1d.0: port 2 portsc 01a3,00
[   63.009104] hub 2-0:1.0: port 2, status 0301, change 0001, 1.5 Mb/s
[   63.113034] hub 2-0:1.0: debounce: port 2: total 100ms stable 100ms status 0x301
[   63.215036] usb 2-2: new low speed USB device number 3 using uhci_hcd
[   63.357087] usb 2-2: skipped 1 descriptor after interface
[   63.362095] usb 2-2: default language 0x0409
[   63.377083] usb 2-2: udev 3, busnum 2, minor = 130
[   63.377090] usb 2-2: New USB device found, idVendor=093a, idProduct=2510
[   63.377185] usb 2-2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
[   63.377270] usb 2-2: Product: USB OPTICAL MOUSE
[   63.377351] usb 2-2: Manufacturer: PIXART
[   63.377665] usb 2-2: usb_probe_device
[   63.377674] usb 2-2: configuration #1 chosen from 1 choice
[   63.390081] usb 2-2: adding 2-2:1.0 (config #1, interface 0)
[   63.390203] usbhid 2-2:1.0: usb_probe_interface
[   63.390210] usbhid 2-2:1.0: usb_probe_interface - got id
[   63.405587] input: PIXART USB OPTICAL MOUSE as /devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/usb2/2-2/2-2:1.0/input/input4
[   63.407079] generic-usb 0003:093A:2510.0002: input,hidraw0: USB HID v1.11 Mouse [PIXART USB OPTICAL MOUSE] on usb-0000:00:1d.0-2/input0
[   63.407268] drivers/usb/core/inode.c: creating file '003'
[   63.407784] hub 1-0:1.0: state 7 ports 6 chg 0000 evt 0004
[  123.454091] hub 2-0:1.0: state 7 ports 2 chg 0000 evt 0004
[  123.454110] uhci_hcd 0000:00:1d.0: port 2 portsc 008a,00
[  123.454125] hub 2-0:1.0: port 2, status 0100, change 0003, 12 Mb/s
[  123.454132] usb 2-2: USB disconnect, device number 3
[  123.454223] usb 2-2: unregistering device
[  123.454227] usb 2-2: unregistering interface 2-2:1.0
[  123.457712] usb 2-2: usb_disable_device nuking all URBs
[  123.563035] hub 2-0:1.0: debounce: port 2: total 100ms stable 100ms status 0x100
[  124.651843] hub 1-0:1.0: state 7 ports 6 chg 0000 evt 0004
[  124.651866] ehci_hcd 0000:00:1d.7: GetStatus port:2 status 001403 0  ACK POWER sig=k CSC CONNECT
[  124.651880] hub 1-0:1.0: port 2, status 0501, change 0001, 480 Mb/s
[  124.704026] usb usb2: suspend_rh (auto-stop)
[  124.755032] hub 1-0:1.0: debounce: port 2: total 100ms stable 100ms status 0x501
[  124.755053] ehci_hcd 0000:00:1d.7: port 2 low speed -->  companion
[  124.755085] usb usb2: wakeup_rh (auto-start)
[  124.806058] ehci_hcd 0000:00:1d.7: GetStatus port:2 status 003002 0  ACK POWER OWNER sig=se0 CSC
[  124.806098] hub 2-0:1.0: state 7 ports 2 chg 0000 evt 0004
[  124.806110] uhci_hcd 0000:00:1d.0: port 2 portsc 01a3,00
[  124.806120] hub 2-0:1.0: port 2, status 0301, change 0001, 1.5 Mb/s
[  124.910048] hub 2-0:1.0: debounce: port 2: total 100ms stable 100ms status 0x301
[  125.012033] usb 2-2: new low speed USB device number 4 using uhci_hcd
[  125.156060] usb 2-2: skipped 1 descriptor after interface
[  125.161067] usb 2-2: default language 0x0409
[  125.176055] usb 2-2: udev 4, busnum 2, minor = 131
[  125.176062] usb 2-2: New USB device found, idVendor=093a, idProduct=2510
[  125.176157] usb 2-2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
[  125.176242] usb 2-2: Product: USB OPTICAL MOUSE
[  125.176324] usb 2-2: Manufacturer: PIXART
[  125.176642] usb 2-2: usb_probe_device
[  125.176652] usb 2-2: configuration #1 chosen from 1 choice
[  125.189057] usb 2-2: adding 2-2:1.0 (config #1, interface 0)
[  125.189177] usbhid 2-2:1.0: usb_probe_interface
[  125.189185] usbhid 2-2:1.0: usb_probe_interface - got id
[  125.204537] input: PIXART USB OPTICAL MOUSE as /devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/usb2/2-2/2-2:1.0/input/input5
[  125.205984] generic-usb 0003:093A:2510.0003: input,hidraw0: USB HID v1.11 Mouse [PIXART USB OPTICAL MOUSE] on usb-0000:00:1d.0-2/input0
[  125.206514] drivers/usb/core/inode.c: creating file '004'
[  125.207377] hub 1-0:1.0: state 7 ports 6 chg 0000 evt 0004
[  185.204054] hub 2-0:1.0: state 7 ports 2 chg 0000 evt 0004
[  185.204071] uhci_hcd 0000:00:1d.0: port 2 portsc 008a,00
[  185.204085] hub 2-0:1.0: port 2, status 0100, change 0003, 12 Mb/s
[  185.204092] usb 2-2: USB disconnect, device number 4
[  185.204183] usb 2-2: unregistering device
[  185.204187] usb 2-2: unregistering interface 2-2:1.0
[  185.207805] usb 2-2: usb_disable_device nuking all URBs
[  185.313037] hub 2-0:1.0: debounce: port 2: total 100ms stable 100ms status 0x100
[  186.450819] hub 1-0:1.0: state 7 ports 6 chg 0000 evt 0004
[  186.450841] ehci_hcd 0000:00:1d.7: GetStatus port:2 status 001403 0  ACK POWER sig=k CSC CONNECT
[  186.450854] hub 1-0:1.0: port 2, status 0501, change 0001, 480 Mb/s
[  186.454034] usb usb2: suspend_rh (auto-stop)
[  186.554048] hub 1-0:1.0: debounce: port 2: total 100ms stable 100ms status 0x501
[  186.554072] ehci_hcd 0000:00:1d.7: port 2 low speed -->  companion
[  186.554105] usb usb2: wakeup_rh (auto-start)
[  186.605060] ehci_hcd 0000:00:1d.7: GetStatus port:2 status 003002 0  ACK POWER OWNER sig=se0 CSC
[  186.605099] hub 2-0:1.0: state 7 ports 2 chg 0000 evt 0004
[  186.605110] uhci_hcd 0000:00:1d.0: port 2 portsc 01a3,00
[  186.605119] hub 2-0:1.0: port 2, status 0301, change 0001, 1.5 Mb/s
[  186.709035] hub 2-0:1.0: debounce: port 2: total 100ms stable 100ms status 0x301
[  186.811038] usb 2-2: new low speed USB device number 5 using uhci_hcd
[  186.953082] usb 2-2: skipped 1 descriptor after interface
[  186.958087] usb 2-2: default language 0x0409
[  186.973077] usb 2-2: udev 5, busnum 2, minor = 132
[  186.973085] usb 2-2: New USB device found, idVendor=093a, idProduct=2510
[  186.973179] usb 2-2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
[  186.973265] usb 2-2: Product: USB OPTICAL MOUSE
[  186.973346] usb 2-2: Manufacturer: PIXART
[  186.973660] usb 2-2: usb_probe_device
[  186.973670] usb 2-2: configuration #1 chosen from 1 choice
[  186.986078] usb 2-2: adding 2-2:1.0 (config #1, interface 0)
[  186.986194] usbhid 2-2:1.0: usb_probe_interface
[  186.986202] usbhid 2-2:1.0: usb_probe_interface - got id
[  187.001492] input: PIXART USB OPTICAL MOUSE as /devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/usb2/2-2/2-2:1.0/input/input6
[  187.002950] generic-usb 0003:093A:2510.0004: input,hidraw0: USB HID v1.11 Mouse [PIXART USB OPTICAL MOUSE] on usb-0000:00:1d.0-2/input0
[  187.003489] drivers/usb/core/inode.c: creating file '005'
[  187.004058] hub 1-0:1.0: state 7 ports 6 chg 0000 evt 0004


Is this a problem with the mouse?  Am I interpreting the following line 
taken from the above correctly, that the system is trying fix the 
problem itself, by debouncing the port:

[   61.813039] hub 2-0:1.0: debounce: port 2: total 100ms stable 100ms status 0x100


Other than this, it seems that my lfs 7.0 system is working fine.  
Thanks in advance for any information anyone can provide!

Martins Gulbis



-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.linuxfromscratch.org/pipermail/lfs-support/attachments/20120311/a2981451/attachment.html>


More information about the lfs-support mailing list