xkbcomp and error loading libXext.so.6 and libX11.so.6

Thomas Paricaud thomas.paricaud at tele2.fr
Fri Feb 27 13:05:08 PST 2004


zorrk wrote:

> Hello
> My's sytem is LFS 5.0
> The problem is that when I starting X ,get (in short ) xkbcomp can't load
> libXext.so.6 .That library is in /usr/X11R6/lib
> 
> [root at hokum root]# ls -al /usr/X11R6/lib/libXext.*
> -rw-r--r--    1 root     root        72216 Sep 16 22:15
> /usr/X11R6/lib/libXext.a
> lrwxr-xr-x    1 root     root           14 Feb 25 20:11
> /usr/X11R6/lib/libXext.so -> libXext.so.6.4
> lrwxr-xr-x    1 root     root           14 Feb 25 20:11
> /usr/X11R6/lib/libXext.so.6 -> libXext.so.6.4
> -rwxr-xr-x    1 root     root        53688 Feb 21 20:03
> /usr/X11R6/lib/libXext.so.6.4
> 
> 
> I have correct right to that directory
> root at hokum root]# ls -al /usr/X11R6/
> total 24
> drwxr-xr-x    6 root     root         4096 Feb 25 20:11 .
> drwxr-xr-x   13 root     root         4096 Feb 25 19:15 ..
> drwxr-xr-x    2 root     root         4096 Feb 25 20:11 bin
> drwxr-xr-x    7 root     root         4096 Feb 25 20:11 include
> drwxr-xr-x    7 root     root         4096 Feb 25 20:11 lib
> drwxr-xr-x    7 root     root         4096 Feb  2 00:02 man
> 
> 
> I have that library path in ld.so.conf
> [root at hokum root]# cat
> /etc/ld.so.conf
>    /usr/local/lib
>    /usr/X11R6/lib
>    /usr/local/qt/lib
>    /opt/kde/lib
> #   /usr/lib/X11/
> 
> 
> Looks normal but it's not working
> 
> When I startx on root everything IS OK (!!!) ,but not on users.
>  I was thinking that is Xfree is bad -I take Xfree from slackware 9.1
>  ...and the same way....
> 
> And xkbcomp is "see" libXext.so.6 (but  was not before instaling xfree
> from slackware 9.1)
> 
> [zorrk at hokum zorrk]$ ldd
> /usr/X11R6/lib/X11/xkb/xkbcomp
>         libXext.so.6 => /usr/X11R6/lib/libXext.so.6 (0x40016000)
>         libX11.so.6 => /usr/X11R6/lib/libX11.so.6 (0x40025000) libc.so.6
>         => /lib/libc.so.6 (0x400f3000) libdl.so.2 => /lib/libdl.so.2
>         (0x40223000) /lib/ld-linux.so.2 => /lib/ld-linux.so.2 (0x40000000)
> (this is library from xfree compiling by me..)
> Before xfree from slackware 9.1 was
> 
> ldd /usr/X11R6/lib/X11/xkb/xkbcomp
>         libXext.so.6 => not found
>         libX11.so.6 => not found
> (but xkbcomp was  not report  any errors with libX11.so.6)
>         libc.so.6 => /lib/libc.so.6 (0x4001e000)
>         /lib/ld-linux.so.2 => /lib/ld-linux.so.2 (0x40000000)
> 
> If i am right libXext.so.6 and xkbcomp is needed for polish (in my case)
> 
> Any ideas??
> Similar problem is with vmware before and after slackware xfree
> vmware for any users (root and other) report
> 
> [zorrk at hokum zorrk]$ vmware
> /usr/lib/vmware/bin/vmware: error while loading shared libraries:
> libX11.so.6: cannot open shared object file: No such file or directory
> 
> And like before
> [root at hokum root]# ls -al /usr/X11R6/lib/libX11*
> -rw-r--r--    1 root     root      1357404 Sep 16 22:15
> /usr/X11R6/lib/libX11.a
> lrwxr-xr-x    1 root     root           13 Feb 25 20:11
> /usr/X11R6/lib/libX11.so -> libX11.so.6.2
> lrwxr-xr-x    1 root     root           13 Feb 25 20:11
> /usr/X11R6/lib/libX11.so.6 -> libX11.so.6.2
> -rwxr-xr-x    1 root     root       816264 Feb 21 20:03
> /usr/X11R6/lib/libX11.so.6.2
> 
> Vmware is VERY important to me ......
> Pliz help me ...
> Sorry for me english ....

I had the same kind of problem an I have just done a "ldconfig" command to
solve it.

Thomas



More information about the blfs-support mailing list